Az Tehlikeli İşyerlerinin İşe Giriş Sağlık Raporları Nerelerden Alınabilir?

Az Tehlikeli İşyerlerinin İşe Giriş Sağlık Raporları Nerelerden Alınabilir?
08/04/2025

Az tehlikeli işyerlerinde işe giriş sağlık raporları işyeri hekimleri tarafından verilebilir. Ancak, belirli bir prosedür izlenmesi gerekebilir. İşe giriş sağlık raporu almak için şu adımları izleyebilirsiniz:

Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimleri (OSGB): İşe giriş sağlık raporu almak isteyen çalışanlar, bu raporu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimleri (OSGB) aracılığıyla temin edebilirler. OSGB'ler bünyelerinde bulunan yetkili işyeri hekimleri tarafından sağlık taramaları ve değerlendirmeler yaparak çalışanların işe giriş raporlarını hazırlar.

İşyeri Hekimi: Az tehlikeli işyerlerinde çalışanlar için, işyerinde görevlendirilmiş bir işyeri hekimi de sağlık raporu verebilir. İşyerinin büyüklüğüne ve yasal gereksinimlere bağlı olarak işyeri hekimi tarafından da sağlık raporu düzenlenebilir. Şirketler İşyeri Hekimi hizmetini OSGB aracılığıyla, ÇSGB İSG-Katip sistemi üzerinden resmi görevlendirme yoluyla almaktadır.

Bu rapor, çalışanın genel sağlık durumunun işyerinde görevini yerine getirmeye uygun olduğunu belirlemek amacıyla verilir ve işverenin yasal yükümlülükleri çerçevesinde alınması gereken bir belgedir.

Bu raporun 50’den fazla çalışanı bulunan işyeri çalışanları için işyeri hekimi tarafından düzenlenmesi zorunludur. İşyeri hekimi ise işyerinin tehlike sınıfına, yapılacak işin mahiyetine göre bu raporu düzenlemek için bazı sağlık verilerine ihtiyaç duyabilir. Bunları işe girecek kişinin beyanı (fiziksel muayene) ve sağlık tetkikleri olarak ayırmak mümkündür.  

Örneğin; gıda üretimi yapan bir iş yeri bulaşıcı bir hastalık olup olmadığını, ağır efor gerektiren bir iş yeri şeker, tansiyon, kalp gibi hastalıkların olup olmadığını, yüksekte çalışma yapılan bir inşaat şirketi herhangi kalıtsal bir hastalığın (diyabet) olup olmadığını bilmeli ve işe alımı buna göre yapmalıdır. Bu örneklerde ise işyeri hekimi bu soruların cevabını yapılacak sağlık tetkiklerinden alacağı için Sağlık Raporu olarak bilinen “EK-2” formu bu testlerin sonucunda hazırlayacak ve adayın işe elverişli olup olmadığını bu rapor ile bildirecektir.

Tüm bu bilgilerden hareketle OSGB/İşyeri Hekimi tarafından Sağlık Raporu (EK-2) düzenlenmesi İşverenlerin sorumluluğunu göz önüne aldığımızda en çok tercih edilen seçenek olarak karşımıza çıkmaktadır.

 

İşe Giriş Sağlık Raporu Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

  Raporun alınacağı OSGB'nin bakanlık tarafından yetkilendirilmiş olması gereklidir.

  İşin niteliğine uygun sağlık testleri yaptırılmalıdır.

  Raporun geçerlilik süresi işyerinizin faaliyet alanına göre değişiklik gösterir:

 Az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde: 5 yıl

 Tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde: 3 yıl

 Çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde: 1 yıl

WhatsApp